Babakocsi mustra – Avagy mire figyeljünk a babakocsi kiválasztásánál

2015 március 10. | Szerző: |

A bababoltok kínálata szinte végtelen a babakocsik kategóriájában. Sok szín, minta, koncepció és nem utolsó sorban széles az árpaletta is. Ezért érdemes megfontoltan, és az egyéni igényeinknek megfelelően választani, és nem a legújabb divatnak “engedelmeskedni”.

A legfontosabb szempont a baba kényelme, biztonsága, valamint a szülők számára is praktikus funkciók megtalálása. Ebben a bejegyzésben a babakocsi kiválasztásához nyújtok egy kis segítséget Nektek. 🙂

 

images (1)

 

 

Fontos szempontok a választáshoz

Nagyon fontos tudnunk, hogy milyen célra vásároljuk a babakocsit. A következő kérdéseket tegyük fel magunknak:

– Szoktunk-e sokat sétálni, kirándulni?

Ha igen, akkor érdemes felfújható kerekű és extra lengéscsillapítóval ellátott babakocsit választani, hogy a baba ne érezze az esetleg göröngyös útviszonyok járulékait.

 

– Belvárosban élünk vagy kertvárosban?

A belvárosi betonnal borított és viszonylag egyenletes utakra megfelelő lehet a habarcs kerekű babakocsik egyike.  A kertvárosra jellemző változó útviszonyokhoz azokat a babakocsikat ajánlanám, amelyeken habarcs kerekek is vannak, valamint felfújhatóak is.

 

– Tömegközlekedést veszünk igénybe, vagy autóval közlekedünk?

A választól függően, a babakocsi súlya és az összecsukás egyszerűségére, formájára kell odafigyelnünk.

 

– Milyen évszakban fog megszületni a baba?

Ha a kisbabánk a zord téli hónapokban jön majd a világra, akkor a merev falú mózeskosarak praktikusabbnak bizonyulnak, hiszen védik a picit a hidegtől, széltől. Ugyanakkor a nem merev falú mózeskosarak is megfelelhetnek ilyenkor, egy jó bundazsákkal kiegészítve. Ha a bébi tavaszi vagy nyári születésű lesz, tökéletesen megfelelnek az átalakítható és nem merev falú megoldással kialakított mózeskosarak is.

 

– Van-e már autósülésünk a pici számára?

Ha már rendelkezünk autóshordozóval/autósüléssel, akkor 2:1-ben babakocsi válasszunk, mert ennek tartozékai között NEM szerepel az autóshordozó, csak a mózeskosár és a sport ülés. Amennyiben viszont nincs autóshordozónk, érdemes 3:1-ben babakocsit vásárolnunk, hiszen ebben a koncepciónak a mózeskosár és a sport ülés mellett, része az autóshordozó is.

 

Ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyban megkönnyítik a választást a több ezer termék között. Ha szerencsések vagytok, akkor a bababoltban is elhangoznak ezek a mondatok, a segítőkész eladó szájából. 🙂

 

Babakocsi kategóriák

1, Újszülött babakocsik

A kisbabáknak fél éves korig teljesen vízszintesen kell feküdniük. Ezért az újszülött babakocsik háttámlája teljesen vízszintesig dönthető, vagy külön mózeskosár (merev falú vagy szövet) résszel rendelkeznek.

Az újszülött babakocsikról általában elmondható, hogy 3 vagy 4 helyen felfüggesztett habarcs és/vagy felfújható kerekekkel rendelkeznek, ( A 4 kerekű modellek sokkal stabilabbak, biztonságosabbak, viszont ugyan olyan könnyen irányíthatóak, mint a 3 kerekű társaik. – a szerk.) amelyek bolygósíthatóak, fékezhetőek, a tolókarjuk magassága állítható, fekvőfelületük vízszintes, és könnyűek. Általában lapra csukhatóak. Különböző tartozékokat is vásárolhatunk hozzájuk. Pl.: esővédő, szúnyogháló, napernyő, pelenkázótáska.

unas_927631

 

 

a) 2 funkciós babakocsik

A 2 funkciós babakocsik a legegyszerűbb újszülött babakocsiknak mondhatóak, és ez az árukban is megmutatkozik. 0-3 éves korig tudjátok őket használni. Újszülött babakocsinak is tökéletesen megfelelnek, hiszen háttámlájuk teljesen vízszintesig ledönthető, de a későbbiekben ahogy a babátok növekszik sport babakocsiként is funkcionálnak ezek a babakocsik. Általában 5 pontos biztonsági övvel vannak felszerelve, ami megvédi a kicsit, amikor már üldögél a babakocsiban.

 

 

 

469211

 

 

 

 

b) Multifunkciós 2:1-ben, 3:1-ben babakocsik

A multifunkciós babakocsik fő ismertető jegye, hogy több funkciót is ellátnak, attól függően, hogy 2:1-ben vagy 3:1-ben vásároljátok meg őket. Az első számú funkció a mózeskosár, a második a sport ülés és a mindig a harmadik feltét az autóshordozó. Fekvőfelületük természetesen teljesen vízszintes, vagy teljesen vízszintesig dönthető.

-2:1-ben babakocsik

2 funkcióval rendelkeznek, ami a mózeskosár és a sportrész. Vagy egy átalakítható feltétük van ( mózesból egy mozdulattal sport ülés varázsolható), vagy két különálló feltét segítségével valósul meg ugyan ez a két funkció.

 

imagesimages (19)

 

 

-3:1-ben babakocsik

Mint ahogy az a nevükből is kiderül, három funkciójuk van. Ezek a következőek: mózeskosár, sport ülés és autóshordozó. A feltétek könnyen cserélgethetőek a babakocsi vázán.

letöltés

 

 

 

c) Travel system babakocsi

A travel system babakocsik fő jellemzője, hogy a fix sport ülés részhez rögzíthető a megfelelő autóshordozó. Tehát NEM a cserélhető feltétes megoldás, amiről a fentiekben írtam.

images (3)

 

 

 

 

2, Sport babakocsik

– Esernyőre csukható sport babakocsik

images (4)images (5)

 

 

 

– Lapra csukható sport babakocsik

images (7)images (6)

 

 

A sport babakocsik két fő csoportra oszthatóak: esernyőre csukhatóak illetve lapra csukhatóak. Mérvadó különbség nyilvánvalóan az összecsukás módjában van. 🙂 Az esernyőre csukható sport babakocsik a legtöbb esetben két külön tolókarral rendelkeznek, és esernyőhöz hasonlatos formára csukhatóak össze. A lapra csukható sport babakocsik egy összefüggő tolókarral vannak ellátva, és laposra csukódnak össze.

A sport babakocsik háttámlája 135 és 170 fok között dönthetőek. De akadnak a legegyszerűbb modellek között olyanok is, amelyeknek már fix a háttámlájuk.

images (11)

 

 

 

3, Iker babakocsi

A gyártók  igyekszenek minél praktikusabb módon megoldani az ikrek utaztatását. Akadnak cserélhető feltétes modellek, illetve átalakíthatóak is. Kinek melyik verzió praktikusabb. Mutatok is néhányat Nektek. 🙂

images (2) images (10)

 

images (8)images (12)

images (14)images (15)images (16)

 

 

4, Testvér babakocsi

A testvér babakocsi rendkívül praktikus azoknak a szülőknek, akiknek két kisgyermekük van.

images (17) images (18)

 

Remélem segítségetekre volt ez a néhány jó tanács. 🙂 Találkozunk a következő bejegyzésben.

 

( A képek csak illusztrációk a babakocsik típusainak bemutatásához, nem konkrét ajánlások.)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!